Rola olejów roślinnych w produkcji kosmetyków.

05.03.21
Adex
Rola olejów roślinnych w produkcji kosmetyków.

Poznajmy najpopularniejsze oleje roślinne zawarte w kosmetykach naturalnych i ich właściwości. Artykuł będzie ciekawym kompendium wiedzy na temat tych naturalnych składników, które są podstawą produktów kosmetycznych. 

Czym są oleje roślinne stosowane w kosmetyce?

Oleje roślinne, to inaczej ciekłe tłuszcze pochodzenia roślinnego, które w temperaturze pokojowej zachowują płynną konsystencję. Pod względem chemicznym stanowią połączenie trójglicerydów wyższych kwasów tłuszczowych nasyconych oraz nienasyconych. Oleje roślinne, w zależności od zawartości procentowej poszczególnych kwasów w cząsteczce tłuszczu, wykazują różnorodne właściwości. Są szeroko stosowane w kosmetykach naturalnych do pielęgnacji ciała. Stanowią składnik wielu kremów, pomadek do ust, balsamów czy szamponów. Jak się pozyskuje te istotne dla naszej urody i zdrowia oleje? Najczęściej oleje otrzymuje się z nasion, pestek, kiełków, owoców, które otrzymuje się poprzez ekstrakcję lub tłoczenie. Zwykle hoduje się je na ekologicznych uprawach, posiadających stosowne certyfikaty. Oleje roślinne wyróżniają się zbawiennymi dla zdrowia właściwościami.

Poznajmy najpopularniejsze oleje roślinne w kosmetyce i ich właściwości

Pierwszym z olejów, które weźmiemy pod lupę jest olej z owoców awokado. Olej z awokado wykazuje pozytywne właściwości dla skóry, zapewniając jej jędrność oraz pożądaną elastyczność. Awokado jest szczególnie doceniane za zawartość witamin takich jak: A, B, E, H, K, PP, F, aminokwasów i protein. Awokado ma zbawienny wpływ w leczeniu łuszczycy czy egzemy i jest częstym składnikiem kosmetyków np. balsamów, kremów czy odżywek do włosów.

Drugim olejem roślinnym w kosmetyce jest olej kokosowy, który jest szczególnie rekomendowany przy cerze suchej. Olej kokosowy to idealny sposób na odżywienie skóry i jako składnik kremów wykazuje świetne właściwości nawilżające.  Dzięki obecności kwasu laurynowego w kokosie, jest on świetnym remedium na trądzik. Wykazuje także właściwości antyalergiczne i ochronne przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych. Może być stosowany również jako maseczka do włosów, suchych i zniszczonych. Olej kokosowy wykazuje również właściwości gojące i łagodzące

Olej babassu powstaje z nasion palmy babassu, a jego właściwości to zmiękczanie naskórka, wzmocnienie barier skórnych i ochrona skóry przed utratą wilgoci.

Kolejnym olejem roślinnym w kosmetyce jest olej z pestek arbuza nawilża i łagodzi podrażnienia. Jest składnikiem kosmetyków przeznaczonych do różnych typów cery.  Jego właściwości odżywiają skórę i przywracają blask łamliwym włosom.

Olej arganowy to olej pozyskiwany z drzewa arganii żelaznej. Wykazuje wodno-oleistą konsystencję i zawiera witaminę E oraz kwasy Omega 3,6 i 9. Jego właściwości antyseptyczne, ochronne i wygładzające to prawdziwe bogactwo dla urody.  Często jest składnikiem kosmetyków takich np. płynów do demakijażu czy kosmetyków dla noworodków, które chronią skórę przed odparzeniami. Jest dedykowany dla osób ze skórą alergiczną i wrażliwą.

Olej z czarnuszki znajdujący się w kosmetykach naturalnych posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, (kwas linolowy, alfa-linolenowy, eikozadienowy), olejek eteryczny zawierający m.in. m.in. tymochinon, limonen, karwakrol, karwon czy witaminę E oraz biotynę. Dzięki bogactwu naturalnych składników jest idealny do leczenia alergii, zapaleń skórnych, trądziku czy grzybic. Jest przeciwutleniaczem, który stabilizuje i chroni nienasycone kwasy tłuszczowe przed uszkodzeniem ze strony wolnych rodników.

 

Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji