Poznaj składniki, wykorzystywane do produkcji kosmetyków

18.09.20
Adex
Poznaj składniki, wykorzystywane do produkcji kosmetyków

Jakie składniki – substancje pochodzenia roślinnego i witaminy stosuje się do produkcji kremów, peelingów czy szamponów? Jakie pozytywne właściwości wykazują? Odpowiedź znajdziecie w artykule, w którym opisujemy jedne z najbardziej wartościowych składników takich jak: sok z aloesu, witamina E czy gliceryna.    

  

Sok z aloesu

Aloes to roślina o wszechstronnych i dobroczynnych właściwościach dla naszej skóry.  Zawiera substancje aktywne takie jak: aminokwasy, działające przeciwzapalnie polisacharydy, glikoproteiny, oraz, sterole roślinne: kampesterol i beta-sitosterol..Miąższ aloesowy jest źródłem witamin: C, E, wszystkich z grupy B, beta-karotenu. choliny i kwasu foliowego. Ta prozdrowotna roślina stosowana w kosmetyce zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe – kwas linolowy, linolenowy, kaprylowy, mirystynowy, palmitynowy i stearynowy. Sok z aloesu wspomaga formowanie włókien kolagenowych dzięki czemu ma korzystny wpływ na gojenie i regenerację skóry oraz przyspieszenie krążenia krwi. Aloes występujący w maściach wspomaga produkcję kolagenu i tworzenie się fibroblastów. Wykazuje silne działanie bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwwirusowe, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. 

 

Ekstrakt z bambusa

Ekstrakt z bambusa chroni przed niekorzystnym promieniowaniem UVA i UVB. Liście bambusa oraz jego łodyga zawierają dużą ilość minerałów, witaminy, tłuszcze, aminokwasy, enzymy, białko i fruktozę. Jest szeroko stosowany w kosmetyce, ponieważ poprawia wygląd skóry, opóźniając procesy starzenia.. Dzięki zawartej w bambusie dużej ilości krzemionki, regeneruje i wzmacnia zniszczone i osłabione włosy oraz pielęgnuje kruche i łamliwe paznokcie. Olejek z bambusa ujędrnia i nawadnia ciało, dlatego stosowany jest do produkcji kremów, mleczek czy maści. 

 

Ekstrakt z kokosa

Jego właściwości nawilżają skórę, wpływają na jej odżywienie oraz poprawę elastyczności. Ekstrakt z kokosa zawiera lipidy, które mają zbawienny wpływ na naprawę bariery ochronnej skóry. Kokos jest pomocny w walce z przebarwieniami powstałymi w wyniku nadmiernej ekspozycji na promienie słoneczne. Zawiera węglowodany, proteiny, sole mineralne i kwasy tłuszczowe które nawilżają i kondycjonują skórę oraz chronią ją przed wolnymi rodnikami. Ekstrakt z kokosa pomaga w utrzymaniu jędrnej i zdrowej cery. Z kokosa produkuje się preparaty do pielęgnacji rąk i paznokci, peelingi czy olejki do ciała. 

 

Poznaj składniki, wykorzystywane do produkcji kosmetyków

Gliceryna

Jest to idealny składnik nawilżający, który rozpuszcza się w wodzie, glikolu propylenowym i alkoholu. Gliceryna ma zdolność wnikania w głębsze warstwy naskórka, dlatego jest popularnym składnikiem kremów i pomadek. Poprawia trwałość kosmetyków i świetnie się wchłania. 

 

Oliwa z oliwek 

Oliwa z oliwek wykazuje właściwości natłuszczające, łagodzące i ochronne, które zawdzięcza bogatemu składowi. Stosuje się ją do pielęgnacji skóry twarzy, ciała, włosów i paznokci. Nadaje skórze miękkości i odświeżenia. Dzięki obecności witaminy F oliwa z oliwek wykazuje funkcję ochronną przed utratą wilgoci, a zawarte w niej antyoksydanty zapewniają witalność i ponadnormatywną ochronę dla skóry. Dzięki właściwościom przeciwrodnikowym stosuje się ją jako naturalny filtr UV. Przyczynia się do pozbycia się stanów zapalnych skóry. 

 

Ekstrakt z szałwii

Szałwia wykazuje liczne właściwości kosmetyczne: zwalcza infekcje grzybicze, stany zapalne, łupież czy trądzik. Jej właściwości podobnie jak aloes prowadzą do przyspieszenia gojenia się ran czy zadrapań. Szałwia przeciwdziała wydzielaniu się sebum oraz wykazuje działanie oczyszczające, tonizujące oraz antyoksydacyjne. Ekstrakt z szałwii jest często stosowany do pielęgnacji cery mieszanej i tłustej.  

 

Olej z konopii

Posiada nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy: A,E,D,K, aminokwasy, minerały, fitosterole i fosfolipidy. Zawiera także składniki aktywne takie jak: canabinol, tokoferol i terpenol, które wykazują działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antyseptyczne. Olej z konopii jest częstym składnikiem kremów do każdego rodzaju cery. Jego właściwości przyczyniają się do nadania elastyczności, poprawy kolorytu skóry i redukcji przebarwień. 

 

Naturalne prebiotyki

Są to substancje otrzymywane przez ekstrakcję z roślin, owoców i warzyw. Pomagają w utrzymywaniu równowagi mikroflory bakteryjnej na powierzchni skóry. W efekcie czynią skórę zdrową i piękną oraz poprawiają jej odporność na niekorzystne działanie czynników zewnętrznych. 

 

Witamina E

Wykazuje właściwości antyoksydacyjne i przeciwzapalne, hamuje procesy starzenia się skóry, przeciwdziała skutkom promieniowania UV. Stosuje się ją przy leczeniu trądziku i łojotokowego zapalenia skóry. Witamina E hamuje rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej oraz wzmacnia barierę naskórkową. Prowadzi do poprawy ukrwienia skóry i jej ogólnej kondycji. 

 

Poznaj składniki, wykorzystywane do produkcji kosmetyków

Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji