Kokos – wyjątkowe właściwości w kosmetyce

26.11.20
Adex
Kokos – wyjątkowe właściwości w kosmetyce

Poznajmy wyjątkowe właściwości kokosa, które wykorzystywane są w kosmetyce do produkcji szamponów czy kremów. 

Charakterystyka

Kokos należy do rodziny Arekowatych. Drzewo osiąga 10-20 metrów, a jego pień jest smukły u podstawy. Owoc przybiera formę owalnego pestkowca z nasieniem zwanym kokosem. Kokos składa się z zewnętrznej warstwy (egzokarp), pośredniej (mezokarp), twardej łupiny (endokarp), białej jadalnej warstwy pulpy (endosperm) i centralnej komory zawierającej wodę kokosową. Nazwa pochodzi od portugalskiego słowa „małpa” i zostało zainspirowane trzema porami znajdującymi się wzdłuż owocu, które przypominają usta małpy. Kokos ma szerokie zastosowanie – mleko kokosowe wykorzystuje się w kuchni azjatyckiej, ale także jako napój i skuteczne antidotum na wiele trucizn. Olej kokosowy jako substancja nawilżająca jest szeroko wykorzystywany w kosmetyce. Korzenie kokosa służą do produkcji szczoteczek do zębów czy past do zębów. Kokos wykazuje silne działanie antyseptyczne, bakteriobójcze czy moczopędne, dlatego jest wykorzystywany w medycynie tradycyjnej. W krajach tropikalnych autochtoniczna ludność wykorzystuje kokosa do leczenia astmy, zapalenia oskrzeli, leczenia siniaków, zaparć, kaszlu, gorączki czy przeziębienia.

Właściwości kosmetyczne kokosa

Nie od dziś wiadomo, że kokos jest szczególnie doceniany za sprawą swoich właściwości kosmetycznych. Poprawia on jędrność skóry dzięki zawartości węglowodanów, protein i kwasów tłuszczowych.  Węglowodany absorbują i zatrzymują wodę w określonych warunkach. Niektóre z nich działają jako czynnik filmotwórczy i nawilżający, przyczyniając się do poprawy właściwości biomechanicznych skóry. Proteiny prowadzą do zwiększenia nawilżenia skóry i efektu liftingującego. Wykazują także działanie wygładzające i ujędrniające. Kwasy tłuszczowe zawarte w kokosie przyczyniają się do zwiększenia nawilżenia skóry i wykazują właściwości antyseptyczne. Tę wiedzę miały już ludy tropików, które wykorzystywały kokos w celu skutecznego nawilżania skóry.

Kokos lub olej kokosowy są też częstym składnikiem szamponów czy kosmetyków do włosów. Dzieje się tak za sprawą zawartości protein, które mają działania ochronne względem czynników środowiskowych, naprawiają włosy i zwiększają ich elastyczność. Ograniczają także ryzyko ich złamania, co ma kluczowe znaczenie w przypadku kosmetyków do włosów. Proteiny docierają do korzeni cebulki włosa, co przekłada się na wzmocnienie go od wewnątrz. Kokos na włosy jest więcej rewolucyjnym składnikiem przynoszącym szereg korzyści. 

Według badania Keis, K et al. (2005) zmierzono adhezję kapilarną pomiędzy włóknami włosa traktowanymi różnymi rodzajami olejów. Olej kokosowy sprawia, że ten parametr maleje wraz z upływem czasu. W badaniu kokosa na włosy stwierdzono, że pod wpływem ciepła następowało dalsze zmniejszenie adhezji dla oleju kokosowego. Osadzanie się oleju na włóknie włosa powoduje powstawanie grubego filmu (ok. 0,5 μm), który pokrywa łuskowatą strukturę włosa. Gdy film staje się cieńszy wraz z upływem czasu i aplikacją ciepła, struktura włosa staje się ponownie widoczna. Dlatego też olej kokosowy redukuje adhezję kapilarną ze względu na swoją zdolność do penetrowania włosa, zostawiając na jego powierzchni cienki film. Z kolei według badań Rele, AS & Mohile, RB (2003) stwierdzono, że olej kokosowy i kokos na włosy redukują utratę protein z włosów zniszczonych i niezniszczonych.

Kontynuując przeglądanie strony wyrażasz zgodę na używanie przez nas plików cookies. Więcej informacji